5 redenen waarom Youtube nog altijd de koning van video is

Er is de laatste tijd veel ophef geweest over de populariteit van YouTube, meningen hierover verschillen sterk. Vele denken dat het alleen maar zal groeien en andere beweren dat YouTube snel concurrentie gaat krijgen. Wat je ook zegt of beweert, het feit blijft dat YouTube de koning is van video.

Er zit veel meer achter YouTube dan je denkt, waar het begon als een klein platform is het nu uitgegroeid tot een miljoenen platform waar mensen hun werk en creativiteit in kwijt kunnen. Een paar jaar geleden werd je nog gek op straat aangekeken als je tegen een camera aan het praten was, maar inmiddels is het nu de normaalste gang van zaken.

Bekende YouTubers reizen de wereld over en worden tegenwoordig gezien als ware beroemdheden. Maar waar ligt nou dat succes van YouTube, zijn het de unieke views die mensen aantrekt, de mensen die de content maken of de gehele uitstraling?

YouTube

 

#1 YouTube heeft een sterk content ID systeem

Wie wel eens een video heeft geüpload naar YouTube, heeft vast wel eens meegemaakt dat de video werd geweigerd vanwege copyrights. Copyrights gebruikers gebruiken dit systeem om tegen te gaan dat hun muziek zomaar wordt ‘gestolen’. Het komt maar al te snel voor dat mensen iemand anders werk gebruiken, zonder ook maar te vermelden waar het vandaan komt. En ja, als artiest is dit iets wat je liever niet ziet. Je wilt immers publiciteit maken.

De gebruikers kunnen zelf kiezen hoe zij het systeem indelen. Video en audio content wordt gescand in de database of er een match is gevonden en op basis daarvan kan een gebruiker kiezen of hij de video volledig wilt laten verwijderen of tijdelijk blokkeren.

YouTube is tegenwoordig de enige website die dit systeem gebruikt en ze hebben er dan ook enorm veel tijd en geld ingestoken: met succes. Alle grote artiesten gebruiken YouTube maar al te graag hierom, het systeem is gemakkelijk én gratis voor gebruikers.

 

#2 Een YouTube view telt voor meer

Wanneer je een video ziet met een miljoen YouTube views, kan je er vanuit gaan dat dat een relatief betrouwbaar nummer is. YouTube telt jouw view namelijk pas als een view wanneer de video minstens 30 seconde lang is afgespeeld. Websites zoals Facebook en Instagram doen dit al vanaf 3 seconde, en Twitter telt het al wanneer je een video aanklikt. YouTube heeft dit systeem in 2010 ingevoerd, omdat zij merkte dat het aantal adverteerders verminderde omdat zij de aantallen niet konden vertrouwen.

Inmiddels is dit al lang niet meer het geval en is YouTube een populair middel dat wordt gebruikt voor video marketing. Door de 30 seconde regel is het aantrekkelijk via YouTube te adverteren en zijn de nummers altijd betrouwbaar.

 

#3 YouTube ranking in Google

Probeer maar eens iets te op te zoeken in Google, de kans is groot dat er bovenaan een video staat. De connectie tussen YouTube en Google is ideaal, want wanneer jij voor een video aan het zoeken bent, wordt er automatisch gezocht via YouTube. Het is erg lastig om via een ander video platform een video te zoeken via Google, je kan bijna niet om YouTube heen. Combineer dat samen met het feit dat Google een van de grootste zoekmachines is wereldwijd, en je begrijpt al snel het succes van YouTube.

 

Interessant: 6 Manieren om jouw YouTube video bij aanbevolen video’s te krijgen

 

#4 YouTube is een bron van inkomsten

Iedereen kan via YouTube geld verdienen, zelfs je oma. Door het unieke systeem van YouTube is het gemakkelijk geld te verdienen, je krijgt een bepaald bedrag afhankelijk van je views, zonder aan een gek contract vast te zitten. Dit gaat tevens samen met het content ID systeem van YouTube, zo kunnen gebruikers ervoor kiezen dat wanneer iemand jouw content gebruikt, aan de hand van de views van die video ook uitbetaald te worden.

 

#5 YouTube is niet gedempt

YouTube is een van de weinige websites waar de video niet is gedempt zodra het wordt afgespeeld. Op verschillende websites zoals Facebook en Instagram, zijn de video’s in eerste instanties gedempt wanneer je ze afspeelt. Maar bij YouTube is dit niet het geval, en dat is in hun voordeel. Wanneer de muziek gelijk afspeelt, vooral bij automatisch afspelen, trekt je aandacht gelijk naar de video. Terwijl je soms bij Facebook of Instagram niet eens door hebt dat er een video wordt afgespeeld.

Al met al kan je dus zeker vaststellen dat YouTube wel de nodige trucs gebruikt om aan de top te staan. En in mijn ogen: met succes. Want wees nou eerlijk, hoeveel andere video platforms gebruik jij echt buiten YouTube?

Geschreven door: Sarah Witpeerd, stagiaire bij Deux Media