wat kost video

Wat kost video? Professionele video laten maken

De meeste bedrijven zijn wel overtuigd van de toegevoegde waarde van video. Denk alleen al aan je eigen scroll-gedrag op Facebook, LinkedIn of Instagram. Zodra een video automatisch begint te spelen blijf je eerder kijken dan bij tekst of een statische foto. Uit onderzoek van Cisco, een vooraanstaand leverancier van apparatuur waar alle internetdata op draait, is 82% van al het webverkeer in 2022 video. Zonder video doe je straks niet meer mee. Hoeveel het produceren van video-content kost leggen we in dit blog uit.

 

Wat kost video content?

Een van de meest gestelde vragen die we als videoproductiebedrijf krijgen is: “Wat kost dat, als een ik mooie video van mijn bedrijf laat maken?”. Ook als we naar het internet gedrag op onze website kijken, blijkt de prijzen pagina een erg populaire te zijn.

Het is te vergelijken met de vraag ‘wat een auto kost’? Auto’s zijn er ook in verschillende prijsklassen en variërend in luxe. De kosten van een videoproductie liggen sterk uiteen. Maar voor elk doel is met een passend budget een video te produceren. Het bepalen het doel, waar wil ik de video voor inzetten, is dus erg belangrijk.

 

Kwaliteit videoproductie

Bij het vaststellen van de kostprijs van video heb je te maken met verschillende factoren. Net als bij het kiezen van een nieuwe auto. De beeldkwaliteit wordt voor een groot deel bepaalt door de video apparatuur. Filmen met een RED of ARRI camera kost honderden euro’s per dag, alleen voor de camera. Daar komt het uurtarief van de cameraman/-vrouw nog bij. Een ander uiterste is een videoproductie met een mobiele telefoon. Deze opnames zien er tegenwoordig al goed uit, maar voor professionele productie ondenkbaar.

videoproductie RED

 

Beeldkwaliteit is één, maar minstens zo belangrijk zijn de belichting en geluidsopname. De compositie van de shots en uiteindelijk de editing bepalen het eindresultaat van de video. Professionaliteit staat bij de meeste opdrachtgevers voorop. Een slechte compositie of dat krakende geluid doet allemaal afbreuk aan het bedrijfsimago. Er zijn tegenwoordig tal van oplossingen om met een beperkt budget toch het gewenste resultaat te krijgen. Welke optie bij jouw productie past bespreken we graag.

 

Kosten per video

Door slim te produceren, kun je meerdere video’s tegelijk opnemen. Daardoor kunnen de kosten per video gedrukt worden. Op draaidagen filmen we regelmatig videocontent voor meerdere video’s. Tijdens de filmopname van een bedrijfsfilm kan vaak genoeg bruikbaar video materiaal geschoten worden voor bijvoorbeeld een serie instructievideo’s.

 

Rekenvoorbeeld

Een cameraman met professionele apparatuur kost gemiddeld zo’n € 600-700 per dag. Voor video montage / editing wordt doorgaans zo’n € 400-500 per dag betaald. Bij een gemiddelde videoclip kun je uitgaan van de vuistregel dat 1/3 opname gelijk staat aan 2/3 montage. Voor een gemiddelde bedrijfsvideo, die in één dag gefilmd kan worden, betaal je circa € 1400-1700.

Wanneer je op een draaidag bijvoorbeeld 8 korte video’s van circa 30 sec. tot 1 minuut filmt, dan zijn de kosten per video nog maar € 175 – 200 per video. Vaak loont het dus om te onderzoeken of er meerdere video’s tegelijkertijd opgenomen kunnen worden. Wanneer er meer dan 1 film opgenomen wordt is een duidelijk script en draaiboek van belang. Er zal een gedegen voorbereiding aan vooraf gaan.

Altijd al willen weten wat het kost om een professionele video te laten maken? Op de prijzen pagina geven we een indruk van onze tarieven. Deux Media produceert hoogwaardige video’s voor scherpe tarieven.

 

Interessante berichten

Wat kost een videoproductie?
Als kleine onderneming de omzet verhogen met videomarketing
Waarom videoproductie?