Bedrijfsvideo voor uw MKB bedrijf produceren doet u op deze manier.

U bent het ongetwijfeld zelf al eens tegengekomen op een website: een ietwat gekunsteld filmpje met geluid dat niet helemaal lekker klinkt. Of shots die net iets te lang duren. Helaas ziet u dit vaker gebeuren bij MKB’ers die geen grote budgetten hebben om volledige Hollywoodproducties te financieren. Hoe voorkomt u dat uw filmpje flopt? Hoe zorgt u ervoor dat het écht iets toevoegt aan uw website? En, niet onbelangrijk, hoe doet u dit alles op een manier waardoor het ook binnen uw begroting past?

1. Bepaal uw doelstelling

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: begin met het bepalen van uw doelen. Een veelgemaakte fout in het MKB is om tools en communicatiemiddelen te zien als doel an sich. Een video op uw website is geen doel op zich. Extra betrokkenheid bij uw doelgroep creëren, of het persoonlijke karakter van uw organisatie communiceren, dat zijn wel doelen.

Dus, begin eens met het beantwoorden van deze vragen.

  • Wat wilt u precies bereiken?
  • Bij welke doelgroep wilt u dat bereiken?
  • Welke boodschap wilt uoverbrengen?
  • Hoe gaat een video u daarbij helpen?

Trap daarbij niet in de bekende valkuil om al deze vragen heel algemeen te beantwoorden. Hoe breder u de scope houdt, hoe groter de kans is dat u met hagel gaat schieten. De antwoorden op deze vragen moeten u helpen om de inhoud van uw video (die u in de volgende stap uitwerkt in een script) vorm te geven.

2. Besteed genoeg tijd en aandacht aan het script

Een script schrijven lijkt misschien veel werk, maar is echt essentieel. Hier maakt u namelijk de vertaalslag tussen de enigszins abstracte doelstellingen, en de exacte invulling hiervan in de video.

Begin hierbij met het opzetten van de grote lijnen, die u later steeds verder invult. Start dus met het bepalen van uw  algemene verhaallijn. Welke ‘scènes’ heeft u nodig om die verhaallijn te vertellen? Maak dit daarna zo concreet mogelijk. U omschrijft voor elke scène alles wat u ziet. Wie is er in beeld? Wat is de sfeer? Wat wordt er gezegd? Is er achtergrondmuziek?

3. Productie: zelf doen of uitbesteden?

Wanneer u uw video heeft uitgewerkt op papier, is het tijd om deze te gaan produceren. Doe uzelf een plezier en besteed de productie uit. Ten eerste is het heel moeilijk om zelf de gewenste kwaliteit video en audio te realiseren. Ten tweede is het ook slim om iemand met frisse ogen naar uw bedrijf en uw script te laten kijken. Wij van Deux Media kunnen u op dit gebied goed adviseren over bepaalde shots en meedenken over hoe u uw bedrijf in beeld wilt brengen. Daarnaast zorgen wij ervoor dat uw video na het filmen goed wordt gemonteerd.

VRIJBLIJVENDE OFFERTE

4. Implementatie op website

Als het goed is, heeft u nu een video staan waar u trots op bent. Logisch dus dat u die zo snel mogelijk online wilt zetten. Maar houd u heel even in. Om uw bedrijfsvideo goed tot zijn recht te laten komen, is het belangrijk dat deze goed in uw website verwerkt wordt.

Te vaak zie ik websites voorbij komen waarop filmpjes staan die ongetwijfeld om een grote investering hebben gevraagd, maar die vervolgens zo slordig zijn geplaatst dat alle positieve effecten onmiddellijk teniet worden gedaan. Dat is natuurlijk ontzettend zonde.

Een paar concrete tips

  • Kies een mooie thumbnail. Dit is het eerste stilstaande beeld dat uw bezoeker ziet. Een mooi beeld zal bezoekers verleiden om eerder op uw video te klikken.
  • Zorg dat de uitlijning van de video met uw tekst en/of afbeeldingen klopt.
  • Wilt u uw video groot afspelen, maar heeft u daar geen ruimte voor? Kies er dan voor om de thumnail kleiner in uw website op te nemen, en de video groter als lightbox overlay af te spelen.
  • Wanneer u een Vimeo- of YouTube-video wilt embedden op uw website, maar u wilt niet al die overbodige informatie in beeld (titel, beoordelingen, gerelateerde video’s, etc.), kunt u aanpassingen maken in de embed-code. Vraag uw webbouwer om dit voor u te implementeren.

Een lang verhaal kort – Bedrijfsvideo voor uw MKB bedrijf produceren

De moraal van dit verhaal? ‘Bezint eer ge begint’. Denk vooraf goed na over uw doelen. Maak op basis hiervan keuzes. En voer die ook echt door in de uitwerking. Door deze strakke scope bespaart u uzelf tijd, energie en dus geld. U hoeft immers scènes geen tien keer opnieuw te filmen, omdat de tekst niet lekker loopt of de heleboel opnieuw te filmen, omdat u achteraf toch een andere sfeer wilt neerzetten.

Het geld dat u hiermee bespaart, investeert u in een goede partij die bedrijfsvideo’s maakt. En later eventueel in die paar uurtjes die uw webbouwer kwijt is om uw video mooi te implementeren op uw website. Zo realiseert u het beste resultaat tegen redelijke kosten.

Mocht u vragen hebben kunt u altijd contact met ons opnemen

Bron: Frankwatching